malina
Malina
 

FORUM MALINA

Osnovni vodič za gajenje malina

1. Odaberite dobro mesto za malinjak
2. Očistite plac, uklonite sav korov
3. Odaberite sortu maline koja vam odgovara
4. Pripremite zemljište, nanesite organske materije
5. Nanesite đubrivo, preorite, iseckajte zemljište
6. Nabavite zdrave sertifikovane sadnice bez virusa
7. Sadite u proleće
8. Uklonite suvišne izdanke. Formirajte redove
9. Navodnjavanje ako je potrebno
10. Postavite stubove i žicu

Sorte maline - Gajenje malina Vilamet, Kanbi, Heritidž

Odabiranje zemljišta za malinjak

Mesta sa hladnim letima, malo kiše za vreme berbe, i relativno blage zime su idealna za malinu. U izrazito hladnim regionima možete imati dobru berbu gajenjem ili sorte izusetno otporne ne zimu ili sorte koje zru u jesen. Vrelo, suvo i vetrovito vreme u proleće mogu usporiti rast stabljike i doneti male zakržljale plodove. Maline najbolji rod daju na punom suncu, ali dozvoljavaju i delimično senovita mesta. Međutim malina ne daje dobar rod u izrazito senovitim (japadnim) parcelama. Minimalno je 3 sata sunca na dan, ne manje! Izbegavajte sadnju maline na zemljištima gde su sadjeni krompir, paradajiz, plavi patlidžan, biber, paprika ili jagode i kupine. Iza ovih kultura ostaju razni insekti, gljivična i druga obolenja. Zato se ove kulture premeštaju godišnje na druge parcele. Maline jednom zasađene ostaju godinama na istoj parceli. Tako je najbolje zasaditi maline na zemljištima gde nisu sađene ove kulture za najmanje 3 poslednje godine. Maline najbolje rastu u dobrom drenažnom zemljištu, plodno delimično ilovačasto sa srednjom sposobnošću zadržavanja vode. Izbegavajte teška ilovačasta zemljišta. Zemljište se pre sadnje može poboljšati pripremiti prekrivanjem sloja plodnih organskih materija, djubrenjem i sl. pošto malina razvija plitak korenov sistem.kultivisani malinjak

Idealan nagib malinjaka je 12O

Odabiranje sorte maline

Letnje sorte maline

 • Canby - Najotpornija, veoma osetljiva na vlažno tlo, otporna na viruse.
 • Sumner Hardy - Podnosi vlažno tlo, nešto kiselo, dobra za kuvanje.
 • Meeker - Najmanje otporna, plodovi sa najviše šećera, najbolji ukus.
 • Willamette - Otporna, tamno crveni plodovi, ukusa oporog ali dobrog, odlična za kuvanje.
 • Skeena - Otporna, osetljiva na vlažno tlo, veoma dobra sveža i kuvana.
 • Newburgh - Otporna, prosečan kvalitet.
 • Latham - Veoma otporna, slab kvalitet otporna na viruse, ne preporučuje se.
 • Goldenwest - Slatka, zlatni plodovi.
 • Boyne - Jedna od najranijih malina.
 • Puyalup - Krupna malina, zri sredinom leta.
 • Chilliwack - Najnovija sorta maline
Zuta malina

Jesenje maline(dupla berba)

 • Heritage - Crvena malina. Veoma dobra, krupni plodovi, svetlocrveni.
                    Snažne stabljike, trebaju držače.
                    Rađa dva puta, u Junu a zatim ponovo u Septembru.
 • Amity - Krupni, čvrsti plodovi, zri ranije od Heritage.
 • Fallgold - Nije mnogo produktivna, meki ali slatki i žuti plodovi.
 • Fallred - Rađa u Junu i ponovo sredinom jeseni

Sorte maline

Amiti (Amity)

Sorte maline heritidz

Stalno rastuća malina. Veliki, čvrsti, krupni plodovi tamno crvene boje sa tipičnim ukusom maline i superiornog kvaliteta. Amiti je podesna za zamrzavanje i transport zamrznute maline. Dosta je otpornija na truljenje korena i aphide od ostalih sorti, a podnosi teška zemljišta bolje od ostalih sorti. Amiti ima dve berbe, jedna prve godine sadnje krajem Avgusta. Sledeće godine u Junu na dvogodišnjim stabljikama. Amiti zri nedelju ili pre od Heritidz-a, ali rod nije izrazito bogat. Amiti se ne bere dobro kao Heritidz jer je plod jako učvrćen za peteljku sve do potpunog zrenja. Preporučuje se za baštensko gajenje maline za domaćinstva i za male okućnice jer je dobrog ukusa. Za biznis i komercijalnu sadnju preporučuje se Heritidž koji daje daleko veće prinose.

Heritidž (Heritage)

Jedna od malina sa jesenjom berbom koja je jednostavna za orezivanje,na internetu navode da je dovoljno orezati stabljiku do dna u zimu, ova sorta daje manju letnju berbu za kojom sledi velika jesenja berba i veliki prinos, berba traje sve dok ne počnu mrazevi.

Crvena malina

Crvene maline

Crvene maline se dele u dve grupe, sorte koje rađaju u leto su najčešće daju dvogodišnju stabljiku koja raste jedne godine i daje plod u drugoj. Sorte koje rađaju kasnog leta i u jesen, obično kasno u Avgustu ili rano u Oktobru. Ako stabljike ovih sorti maline ostavite za narednu godinu daće rod na granama koje nisu dale rod prethodne godine. Tako ove sorte mogu dati rod i u Junu - Julu ili u kasno leto i ranu jesen. Novi mladari će se razviti idućeg proleća i dati jesenju berbu. Ako gajite jesenju malinu ovim metodom nećete imati letnju berbu.
U Srbiji su već ustaljene sorte maline Wilamet i Miker, obe sorte su uvezene iz Amerike. Obe sorte su prilagođene na naše podneblje i daju veoma kvalitetan rod, cenjen u Evropi, tako da ne bi trebali imati dilemu oko odabira sorte. Tu i tamo pojavljuju se odgajivači koji raspituju za Crni Wilamet i jesenje sorte maline.

Malahat

Sorte maline

Malahat

Malahat zri rano u sezoni, daje veoma visoke prinose, u Americi je plasiraju uglavnom na tržište sveže maline. Plodovi Malahat-a su svetlo crveni, sjajni do srednje crveni, veliki, čvrsti i konični tako da je lako brati rukom, ručna berba veoma jednostavna. Stabljika je snažna i bujna, zime podnosi kao i Miker, u svemu ostalom slična Mikeru.

Sorta maline Miker

Miker (Meeker)

Sorta razvijena 1967 g. Plodovi su srednje veličine, srednje crveni, čvrsti, sa dobrim ukusom. Zri sredinom leta, plodovi se lako odvajaju i veoma je pogodna za mašinsko branje, pa se najviše gaji u SAD gde zauzima više od 60 % ukupne proizvodnje maline. Osetljiva je na neke viruse koji se prenose polenom, srednje otporna na truljenje korena.

Sorta maline Memot

Memot (Mammoth)

Crvena malina bez trnja, jednostavna za branje nema dosadnog trnja.
Plodovi su rekordne veličine, najveći od svih malina.
Bogata crvena malina zri kasno u Junu ili sredinom Jula. Superiorno slatka za jelo. Samo-razmnožavajuća. Broj 1.
Komentari: Veoma slatka malina, superiornog ukusa. Stabljike bez trnja.
Sadnja: Ako je teško ilovačasto zemljište dodajte 1/2 peska, 1/2 komposta ili kompostno đubrivo. Rađa na jednogodišnjoj stabljici. Odsecite stare stabljike odmah nakon što je završena berba da se ostavi prostor za mlade stabljike. U leto orezujte mlade stabljike do visine 1.2 metra, bočne grane na 60 - 90 cm. Obavezno se mora vezati u stubove i žicu jer daje krupan i bogat rod.

Komentari sa interneta za Mammoth malinu

 • Probao sam mnoge sorte maline već godinama, Kilarny,Boyne,Souris, Honey Queen(žuta).. U svakom slučaju sve to zaorite, preorite i sve ih zamenite sa crvenom Mammoth malinom, najvećom, najslađom malinom kojom će svako biti oduševljen dok je halapljivo jede sa žbunova.
 • Kupio sam tri sadnice pre 5 godina, sad imam preko 20 stabljika, davao sam i prijateljima. Stabljike su oko 3,6 metara visine, savile su se do tla i vrhovi su pustili koren, samorazmnožavaju se. Kad sam kupio bile su bez trnja ali sad imaju trnje (da se nisu ukrstile sa nekom trnatom malinom i mutirale). Ako bacite goveđe đubrivo imaćete najslađe jagodićasto voće uopšte !!!

Žute maline

Zuta malina

Postoje i žute maline, amber-žute, ovo su mutanti crvene maline i osim boje ploda imaju sve karakteristike crvene maline.
Na američkim internet sajtovima predlažu vam da promenite malo i da gajite žutu malinu, koja ima izvanredan ukus i dobro se prodaje sveža na tržištu Amerike. Ova malina je gurmaski specijalitet i nije teže gajiti žutu malinu nego ostale sorte. Međutim, u Srbiji, neizvesno je kako bi reagovali otkupljivači i hladnjačari na žutu malinu s obzirom da se sveža malina na našem tržištu veoma retko traži.

Folgould (Fall Gold)

Žuta malina. Ova sorta daje vrhunske ukusne plodove sa izuzetnim ukusom. Folgold su idealne za tržište sveže maline. Berba počinje krajem Avgusta. Ukusni plodovi ove maline najviše se upotrebljavaju za džemove, mogu za dugo čuvenje ili da se konzumiraju sveže. Nakon sadnje daje plod druge godine.

Crvene Maline

malina cilivak

Chilliwack

Čilivak, najnovija razvijena sorta maline, zri rano u sezoni. Plodovi crveni, izvanrednog ukusa, krupni. Odgovara gotovo za sva klimatska područja, otpornija na zimu, otpornija na truljenje korena od Vilameta i Mikera.

Tulameen, Chilliwack

Tulamen i Čilivak daju plodove, obe su slatke, zreli plodovi su svetlo-crvene, ređe purpurno crvene, imaju jak ukus maline. Tulamen ima produžen period zrenja maline tako da može da se otprema sveža duže vreme. Čilivak(Chilliwack) rano sazreva, berba traje 2-3 nedelje i dobra je za proizvođače koji žele veliku berbu, veliki prinos u kratkom periodu.
Čilivak se komercijalno sadi najviše u Čileu, gde je zovu Čile-vak!

Tulamen sorta je razvijena 1989 g. Plodovi su veoma krupni, dugi i konični, srednje crveni, sjajni i čvrsti. Počinje da zri kad i Miker, ali ima dužu sezonu berbe, najduži period zrenja od svih letnjih malina.(oko 50 dana). Odlična je za tržište sveže maline zbog svog ukusa i veličine. Srednje otporna na truljenje korena, otporna na mozaik viruse maline.

Centennial

Sentenial, najnovija sorta maline razvijena za toplija podneblja Severne Amerike. Rađa sredinom leta, plodovi ove maline su veći od Mikera, tvrde da su celokupna berba i prinos Senteniala veći od Vilameta i Mikera. Ima bolju otpornost na truljenje korena od Vilameta i Mikera. Na internetu ove maline nema u ponudi. Kažu da je ova malina prevazišla sve ostale maline, čak je u Americi teško doći do sadnica.

Crna malina

Crna malina

 • Cumberland - Najčešća sorta neotporne na viruse, koriste se za džemove
 • Munger - I ovo je najčešća sorta, karakteristike kao i gornja malina.
 • Jewel - Crna malina

Jewel

Džuel malina stabilno i sigurno obezbeđuje rod ukusnih malina, plodovi su okrugli, čvrsti, duboko obojeni. Ova malina je široko adaptirana za svaku upotrebu, kao sveža, konzervirana, zamrznuta, desert. Za džemove, žele i druge poslastice. Jako samorazmnožavajuća sorta, otporna na bolesti maline. Zri rano u Julu.
Cene sadnice ove maline su skuplje od ostalih, na internetu se mogu naći sadnice, Cena: 9,95 $ po kom.

Sorte maline - Heritidž (Heritage)

Heritidz malina

Rađa velike svetlo-crvene plodove na jednogodišnjoj stabljici.
Heritidz malina (Rubus 'Heritage') ima crvene plodove srednje veličine, veoma dobrog ukusa i kvaliteta. Izuzetna malina da se jede sveža i za džemove. Plodovi imaju dobru boju, ukus i čvrstinu, i dobra je za zamrzavanje. Heritidž je istaknuta stalnorastuća sorta, daje rod sredinom jula a zatim ponovo u Septembru. Otporne su na bolesti maline, visoko produktivne, jednostavne za gajenje a donose rod prve godine sadnje. Malina Heritidž je dobila nagradu 2004 god. kao izuzetan voćni kultivar, nagrada od Američkog društva za Hortikulturu.

Gajenje Heritidž maline

Orezivanje: Jenostavno pokosite maline posle mraza, ponovo će izrasti sledeće godine sa ekstra slatkim, sočnim plodovima...!!!
Samorazmnožavajuća. Broj 1.
Komentari sa interneta:

 • Stabljika je u dobrom stanju nakon sadnje i posle branja. Slatka, srednjeg ukusa. Veoma snažna, otporna malina, samopdržavjuća. Mladi izdanci se brzo šire. Prilično tolerantna na teška zemljišta, mada podložna truljenju korena i uvenuću lista(Verticillium Wilt) na podvodnim parcelama. Nemojte saditi gde su bili paradajiz, krompir, ako uporedo gajite i ove kulture sadite malinu dalje od njih. Može da se veže u žicu. Plodovi se beru kad se lako odvajaju sa peteljki. Ptice jedu plododve.

Heritidž može uspešno da se gaji do nadmorske visine od 2.000 metara. Najbolje uspevaju na punom suncu i ne-alkalnom zemljištu, na pođubrenom ilovačastom zemljištu. Međutim dobro uspevaju i na delimičnom suncu.
Zimska zaštita. Prirodna zaštita od oštrih zima je omogućena ako je zasad u dolini, na drugim mestima neophodno je obezbediti veštačku zaštitu tokom zimskih meseci. Drenažno zemljište sa dobrim oticanjem vode je esencijalno za uspešno gajenje Heritidž-a. Peskovito zemljište: Trebaće dosta organskih materija i đubriva da se pomeša. Maline trebaju dovoljno vlage tokom sezone rasta.

Komentari sa interneta

 • Kupio sam jednu od ovih (Heritidž) pre dva meseca. Nije trebalo dugo i cvetovu su se pojavili već u proleće. Nisam očekivao da će dati rod tako da sam bio iznenađen kad sam video grozdove malih belih plodova koji su spremni da sazre i postanu crveni. Mislim da je jedini problem što se lišće pri vrhu uvija i postaje braon pri vrhu, tako da sam orezao vrh. Takođe nisam siguran u način orezivanja. Pročitao sam da je orezivanje Heritidža kompletno odsecanje stabljike, ili odsecanje lišća... ili šta ? Malina još nije dala izdanke, tako da ne znam da li ću imati berbu iduće godine ako odsečem dve stabljike koje imam...

Uputstvo:
Stallno-rastuće crvene maline mogu da se orezuju na dva načina, da daju rod jedanput godišnje ili dva puta godišnje. Ako stalno-rastuće maline orezujete kao običnu malinu, uobičajeno na visinu do ramena berača, onda će maline dati 2 berbe, jednom krajem proleća ili početkom leta i jednom u jesen.
Međutim neki odgajivači jednostavno pokose stalnorastuće maline u zimu ili u rano proleće, do tla, da izbegnu veliki posao orezivanja celog malinjaka. U proleće maline ponovo izrastu i razmnože se. Maline koje se ovako tretiraju daće samo jednu berbu, i to sredinom leta i to traje do kasnog leta.

Sorte maline - Kanbi (Canby)

Kanbi malina

Kanbi je izrazito jaka malina, jako otporna na neke viruse maline i biljne vaši. Stabljika i grane bez trnja, rađaju krupne i svetlo crvene plodove. Plodovi Kanbi maline su slatki, veliki, dosta su krupniji od Mikera. Plodovi Kanbi dugo zadržavaju svežinu i čvrstinu, duže od ostalih sorti maline, tako da su idealni za ručno branje. Takođe su odlični za zamrzavanje. Ova sorta maline je izuzetno otporna na hladnoću i viruse. Nedostatak Kanbi je da ne podnosi vlažno zemljište. Ova malina je osetljiva na vlažno zemljište. Drenaža zemljišta je važan faktor pri odabiru malinjaka. Ako je koren stabljike maline u podvodnom zemljištu za više od nekoliko dana normalno da će odumreti zbog nedostatka kiseonika ili zbog napada gljivičnih obolenja na koren maline. Malina je dvogodišnja i uspeva najbolje na punom suncu sa dosta vode i dobrim đubrenjem u vreme cvatnje. Blago toplo proleće je potrebno za optimalno cvetanje i dobar rod. Vezivanje maline u žicu takođe je potrebno. Beli cvetovi se pojavljuju kasnog Aprila do Juna nakon čega se pojavljuju crveni a ponekad i žuti plodovi, zru kasnog proleća ili početkom leta. Odlično uspeva u hladnim područjima, tako da je gaje na Aljasci. Gajenje ove sorte maline je uglavnom kao gajenje Vilemet-a.

Karakteristike

Cultivar: Canby
Familija(botanika): Rosaceae
Visina: 3 metra.
Kategorija biljke: višegodišnja i dvogodišnja, penjačica, žbun,
Cvetanje: Sredinom proleća do kasno proleće
Zemljište: Normalno, peskovito do srednje ilovačasto
pH zemljišta: 5.5 do 7
Sunce: Puno sunce do delimično
     Napomena: Puno sunce znači od 6 sati dnevno pa više, direktnog izlaganja suncu.
     Delimično sunce je manje od 6 sati dnevno, ali više od 3 sata direktnog sunca.

Voda: Normalno do vlažno

Na internetu se interesuju za Kanbi malinu, traže sadnice kojih nema u ponudi.
Našli smo neke sajtove koji prodaju jesenju sortu maline Autumn Bliss, verovatno imaju i Canby.
Cena je 5.95 $ po sadnici    Adresa sajta:

Komentari:
 • Branje ove maline je zadovoljstvo, stabljike su bez trnja. Plodovi su krupni, intenzivno crvene boje i slatki sa izuzetnom aromom. Zadržavaju odličan kvalitet kao sveže a mogu da se konzerviraju, zamrzavaju... Broj 1 malina.
 • Kupili smo tri sadnice Kanbi,izrasle su i prekrile tri parcele za 6 meseci. Iste godine imali smo plodove, imaju dve berbe u proleće i jesen. Nikad nismo skraćivali stabljike, izrasle su do 80cm. i stajale bez potpore, bez vezivanja. Nikad nisu imale neke bolesti. Nemaju trnja i to je divno!
 • Aljaska. Živeti u hladnom podneblju, ponekad je izazov pronaći biljku koja daje plodove kao što Kanbi daje nama. Naši plodovi su krupni i imaju apsolutno najbolji ukus, plodovi su čvrsti i dugo zadržavaju oblik. Berba je zabava pošto ova malina nema trnja.

Sorte maline - Vilamet (Willamette)

Vilamet malina

Vilamet rađa krupne tamno crvene i ukusne plodove od sredine do kasnog leta. Stabljika je dvogodišnja, ova malina najbolje uspeva na punom suncu sa dosta vode i dobrim đubrenjem u vreme cvatnje. Vilamet su trnate maline dok ima varieteta bez trnja. Beli cvetovi pojavljuju se od Aprila do Juna zavisno od kultivara, plodovi su crveni, ponekad mogu biti žuti. Vezivanje u žicu je neophodno. Za najbolje rezultate odsecite stabljike koje su dale plod odmah na kraju sezone branja.

Karakteristike:

Cultivar: Willamette
Family(botanika): Roseaceae
Visina: 3 metra
Kategorija biljke: višegodišnja i dvogodišnja, penjačica, jestiva, žbunasta,

Uslovi
Vreme cvatnje: Sredina do kraja proleća
Sunčeva svetlost: Normalno do puno sunce
pH kiselost: 5.5 do 7
tip zemljišta: normalno , peskovito-ilovačasto, ilovačasto
Vlažnost: Normalno do Vlažno

Voćni delikatesi od maline
Jedna boca, 600 mll.
Cena: $9.80

Proizvodi od maline

Kanbi. Malina broj 1.

Kanbi malina

Kanbi, malina bez trnja, crvena malina. Veliki, krupni plodovi, dobar ukus, sočni plodovi, boja svetlo crvena, odlična ima duži rok trajanja sveža. Ova malina divnog ukusa je jedna od najboljih za zamrzavanje, konzerviranje, kuvanje i kao sveža. Plodonosna, gusto rađajuća sorta. Sazreva već krajem proleća. Od svih crvenih malina prva sazri Kanbi malina. Pokazuje visok nivo otpornosti na viruse, imuna na aphide - biljne vaši. Od svih malina najotpornija na hladnoću tako da u zimskom periodu ne treba da brinete. Rađa najbolje u područjima hladnog leta. Nedostaci: ne podnosi podvodno zemljište, tako da je potrebna dobra drenaža ako je parcela podvodna. Nije adaptirana na teška ilovačasta zemljišta.
Sve u svemu idealna za Srbiju, za visoke brdske terene, brdske livade sa dobrim oticanjem vode i sa dosta sunca, bogat rod, dobra zarada...
U svemu malina broj 1.

Malina heritidz

Heritidž (Heritage)

Stalno rastuća malina varietet, - Veliki, slatki plodovi, tamno crvene boje blagog ukusa. Rađa prve godine. Ova superiorno kvalitetna malina je dobra da se jede sveža, dobra za zamrzavanje, konzerviranje, na dugo čuvanje. Stabljike ove sorte su dovoljno visoke za stalno rastuće maline. Stabljike maline Heritidž su debele i čvrste i retko im trebaju držači i žice. Snažna intenzivna i veoma produktivna malina, mladi izdanci su bujni i brzo se razmnožava. Prilično tolerantna na teška zemljišta ali kao i Kanbi ne podnosi podvodna zemljišta, imaće truljenje korena na podvodnim parcelama. Nedostatak je da u hladnim regionima jesenjii plodovi ne stignu da sazre, za razliku od Kanbi traži topla područja sa produženom toplom jeseni. Letnja berba srednja, jesenja berba odlična superiorna. Odlična za velike zasade, velike malinjake. Plodovi se lako odvajaju od peteljki tako da je odlična za ručnu berbu.
Za komercijalnu sadnju... za biznis, za profit za zaradu.

Postavljanje i održavanje vašeg malinjaka

Vaš malinjak bi trebao biti produktivan za narednih 8 do 12 godina, tako pripremite dobro parcelu i zemljište pre postavljanja zasada. U godini pre zasađivanja sadnica uklonite sa parcele sav korov, nemojte dozvoliti da korov ostavi seme. Đubrenje je neophodno, možete primeniti organsko đubrenje u leto ili jesen pre sadnje. Takođe možete dodavati kompost, seckano seno ili slamu, treset, piljevinu, samo ukoliko ste sigurni da ovi materijali nemaju insekata ili korovnog semena. Prekopajte, preorite zemljište nakon đubrenja tako da osigurate da se ove materije rastvore u zemljištu pre postavljanja zasada. Ako je zemljište suviše podvodno morate napraviti drenažni jarak dubine do 63 cm. pored svakog reda maline ili da sadite na podignutom sloju zemljišta.
Maline najbolje uspevaju na zemljištu pH između 6 i 7, iako je zadovoljavajući pH 5 do 6. Testirajte pH zemljišta pre sađenja, ako je suviše kiselo(pH ispod 5) dodajte kreča u količini preporučenoj analizom. Pre sađenja razbacajte đubrivo, zaorite đubrivo u zemlju tako da koren novozasađene sadnice ne sagori u đubretu.

Sadnja maline

Maline se sade u redove, što se praktikuje u Srbiji zbog ručnog branja. Za mašinsko branje sade se u žbunove(živice) sa razmakom od 1 do 2 metra zavisno od tipa kombajna i mehanizacije za branje.

Schema sadjenja maline

Radovi na malinjaku

Gajenje Vilamet maline

Vilamet malina

Orezivanje maline

Orezivanje je veoma važan zadatak u uzgoju maline i značajan aspekt proizvodnje. U sadašnjem sistemu gajenja maline orezivanje zahteva opsežan ljudski rad. Orezivanje obično dolazi odmah nakon berbe. Ukloniti stabljike maline koje su dale rod odmah čim je berba završena veoma je bitno da se održi malinjak zdravim i spreči razvoj raznih obolenja. Takođe se uklanjaju novoizrasle maline ako su tanke, male, slomljene. Cilj je da se postigne 10 stabljika na jedan metar u redu. Za Vilamet(Willamette) ostavlja se 12 stabljika na 1 metar, za Chilliwack 15 stabljika na 1 metar. Maline se vezuju u žicu i orezuju do visine čovekovog ramena. Ovo omogućava da rodne grane maline budu u dohvatu berača.
Tanki vrhovi maline se orezuju jer bi dali sitne plodove. Takođe preterano gusti izdanci mladara se proređuju da se dobije na krupnoći plodova. Uopšte, do 30 % jake novoizrasle maline može da se oreže, ukloni, bez štetnog efekta na proizvodnju.
Mladari maline koji su izbili izvan redova takođe se uklanjaju košenjem, klasičnom poljoprivrednom mehanizacijom ili dozvoljenim herbicidima.

 

Vezivanje maline

Kompletno pripremljen malinjak Kadinjača - Srbija!

Malinjak

Bogat i plodan malinjak selo Čelikovići - Srbija!

plodan malinjak

Rodni redovi maline - selo Čelikovići, Jelova Gora, Srbija!

rodan malinjak
Mehanizacija branje maline

Mašinsko branje maline - Kombajn za malinu

U Srbiji se ne praktikuje i zahteva posebno postavljanje zasada za prolaz kombajna kroz redove maline. Za mehaničko branje maline se postavljaju u takozvani "stool system", sistem žbunova. Sadnice se inicijalno sade na razmaku od 60 do 80 cm. u redu, kad izrastu 15 do 20 cm u diametru vežu se u žbunove (stool). Obično 8 - 10 sadnica u jedan žbun. Dalje se ovakvi žbunovi ostavljaju u razmaku do 2 metra zavisno od mašine koja će brati.

Prednosti:
 • Dobro provetravanje malinjaka, manje šanse za gljivična obolenja.
 • Lakše proceniti broj stabljika na celokupnoj parceli
Nepovoljnosti:
 • Manje rađajućih stabljika u prvih nekoliko godina
 • Treba uklanjati stabljike iz žbunova

Kombajn za malinu - Poljska

Poljski kombajn za malinu "NATALIJA" poljske firme "Weremecuk kompany" projektovan za berbu maline u žbunastim redovima, živicama. Širina živice ne sme biti veća od 50 do 80 cm. visina od 110 do 200 cm.sastoji se od zatvorenog kontejnera, vibracionog pribora, kontejnera za skupljanje plodova, i sklopa za čišćenje. Ovaj kombajn vuče traktor. Potrebna su dva radnika na kombajnu plus vozač traktora. Maline se beru vibracijama, otpadaju u kontejner gde se sakupljaju u boksove, a zatim u gajbe. Vibracije su oko 50 Hz(Herca) amplituda vibracije je oko 10 cm. Kažu da ovi kombajni lome malinu i ukupno skraćuju vek malinjaka, a u boksove često otpadaju i zeleni plodovi koje jedan radnik mora da uklanja. Na internetu neki tvrde da su sami napravili kombajn za malinu, i da to radi. Na slikama se vidi dosta odlomljenih grana sa zelenim malinama koje padaju na sito. Smatra se da princip rada ovog tipa kombajna nije idealan i da se uopšte u svetu radi na novom tipu kombajna sa vazdušnim usisavanjem zrelih plodova.
Dole desno američki kombajn za malinu, i sa tim kombajnom vek malinjaka je kraći.

Kombajn za malinu Kombajn za malinu

Najnoviji kombajni

Najnoviji kombajni za malinu firme BEI, South Haven u upotrebi su u Mičigenu, zamenjuju 100 do 150 radnika.
Cena: 150.000 dolara.
Nadaju se da prodaju te kombajne na strano tržište a Srbija je drugi proizvođač u svetu.
Pošto u Evropi i svetu radna snaga, berači postaje sve skuplja, nadaju se da to prodaju.

Vazdušni berač voća

Malina, Kupina, Borovnica, u V-sistemu (Poljoprivredni sajam - Novi Sad)

vazdusni kombajn za malinu

Malina Vilamet srpska!

malina vilamet

Copyright ©2013-2014 VizijaDanas www.vizijadanas.com