Letovanje Kampovanje Ribolov Kupanje
Vrutci Zaovine Perućac Drina

jezero vrutci
kamp na jezeru vrutci
Letovanje na jezeru Vrutci


Jezero Vrutci nalazi se na 15 do 20 kilometara od Užica. Na dužini jezera od oko 7 km. možete da birate mesta po volji... i aktivnosti! Kampovanje, odmaranje, piknik, ribolov, zabave u vodi. Jezeru može da se priđe od dva sela, selo Bioska na početku jezera.
Selo Vrutak na kraju jezera kod brane. Od sela Bioska pa dalje prema Tari su druge popularne ribarske destinacije, Zaovine, Perućac, Drina... relativno blizu !

Kampovanje je isključivo kod sela Bioska na početku jezera. Mesta na prostranim livadama oko jezera ima koliko hoćeš, sa obe strane jezera. Za kampere, sa druge strane reke ima dobra, hladna voda za piće. Nije daleko, ali je skrivena u šumi izaista je teško naći ko ne zna... Trebate pitati nekoga, zove se Savina Voda.

put oko jezera

Savina voda

Kampovanje na jezeru Vrutci

kampovanje na jezeru

Jezero kod sela Vrutak

obala jezera

Doživljaj prostranog jezera je na kraju kod sela Vrutak (ili Vrutci), jezero je dovoljno široko i prostrano za jedriličarenje, za čamce, za kupanje... ima i ribolovaca. Sa druge strane jezera prema Tripkovi obala je obrasla četinarskom šumom, kroz šumu je urađena staza za šetnju između borova. Stazom može da se dođe do sela Anđići i nekim potpuno nepristupačnim obalama jezera. Ako ste sa čamcem možete da krstarite jezerom...

Ribolov na jezeru Vrutci

ribe u jezeru

Na jezeru Vrutci ima ribolovaca i kupača. Ribolovci se često žale da riba ne radi. Ipak na jezeru su uhvaćeni veliki primerci... jedan tolstobik od 25 kg. i to nije ribolovačka priča! Na vrelom danu ponekad se vide leđna peraja velikih riba kako seku vodu... to su ogromni tolstobici koji obično u paru izlaze sa dna i kruže jezerom. Od većih riba u jezeru su amuri, tolstobici i šarani... manjih riba ima klena, babuški i slične !

camac - ribolovna opremavoda

Divlje patke su se odomaćile ovde, po ceo dan se "šetaju" po jezeru tamo-vamo.

put oko jezera
ribari na jezeru

Ribolov - Dozvole i reviri! Cene za 2015 g.

Ribolovačka dozvola za jezero Vrutci košta 6.000 dinara za godinu dana. Izvadite je u ribolovačkom savezu OSR Đetinja u Užicu, to je na užičkoj plaži... treba vam jedna fotografija . Ova dozvola vam važi za jezero Vrutci, Đetinju, Ovčar Banju i Bistricu, to jest reka Lim kod Priboja.
Ne važi za Kokin Brod, Zaovine, Perućac, Drinu. Da biste pecali na ovim lokacijama potrebno je da doplatite...

Za Bajinobaštansku Drinu, dozvole izdaje OSR Mladica u Bajinoj Bašti, cena je 6.000 dinara. Za ostale koji žele pecati na Drini doplata je 1.000 dinara. Ova Bajinobaštanska doplata važi za Drinu od jezera Perućac, do granice opštine Ljubovija, negde do Bačevaca ili Gornje Trešnjice...To zovu Drina 1
S tim što imate ograničenja upotrebe mamaca i ulova.
Drina 2 gazduje ribolovačka organizacija Ljubovije. Za Ljubovijsku Drinu doplata je 2.500 dinara, važi vam od Bačevaca pa dalje - Ljubovija do Uzovnice i granice sa Malim Zvornikom. Od Uzovnice gazduje Mali Zvornik.

Za jezero Zaovine i Perućac dozvole izdaje Nacionalni Park Tara. Morate imati osnovnu dozvolu, već pomenuta cena od 6.000 din. uz koju plaćate doplatu. Doplata je 2.500 dinara. Jednostavno platite ribočuvaru kad naiđe. On vam napiše potvrdu koja važi godinu dana. Kad to doplatite onda nemate nikakvih ograničenja za ulov ribe. Jezera Zaovine i Perućac su najbogatija ribom. Tu nema omaške. Imate pravo da koristite sve vrste veštačkih i živih mamaca, čak i živu ribu kao mamac! I sve što se zakači na udicu da nosite kući! Nije dozvoljeno samo korištenje mreže.
Većina ribara iz tog razloga ide na Perućac ili Zaovine.

Za Kokin Brod doplata iznosi 3.000 dinara, plaća se u Rezervatu prirode Uvac a to je opština Nova Varoš. I ovde platite ribočuvaru kad ga vidite! Važi vam za ceo Uvac a to su tri jezera - Radojna, Kokin Brod i Zlatarsko jezero ili Sjeničko jezero, već kako ga ko zove... to je zaliv Šaponjići duž celog jezera do ustava. Koliko mi je poznato nije dozvoljeno na tzv. Uvačkom jezeru a to je mesto stanište beloglavih supova što je izuzetno zaštićeno. Ipak proverite, a nazivi tih jezera svako prema svome, ne možeš da se snađeš!

Ribolov za Višegradsko jezero, to je već druga država, Bosna. Ovde je nešto izmenjeno... Ako ste gradjanin Bosne ili imate dvojno državljanstvo (treba vam bosanska lična karta), plaća se 5.000 dinara u Ribolovačkoj organizaciji u Višegradu ili u Skelanima preko puta Bajine Bašte. Ako ste penzioner imate popust, cena dozvole za penzionere je 2.500 din. Važi vam za celu Bosnu. Dakle ako imate bosansku ličnu kartu možete pecati od Drine do Une.
Ako niste državljanin Bosne možete da izvadite turističku ribolovačku dozvolu koja važi od maja do septembra tj. 5 meseci. Cena je 4.000 do 4.500 din. Važi vam samo za opštinu u kojoj ste izvadili dozvolu. Ako ste izvadili dozvolu u Višegradu važi vam za Ustipraču i Višegradsko jezero. Sledeće područje su Skelani važi vam za Drinu od Žepe, Klotijevca sve niz Drinu do Petriče. Od Petriče pa dalje Fakovići - Voljevica - Bratunac dozvola se vadi u Bratuncu.

Jezero Vrutci kod brane

Na jezeru nije dozvoljena izgradnja ifrastrukturnih objekata pošto je to voda za snadbevanje grada pijaćom vodom. Ipak ima lepih mesta za kupanje i za pecanje... Dole je omiljeno mesto kupača.

jezero vrutci

Najlepša mesta na jezeru Vrutci

Livade sela Omar

Livade sela Omar. Treba preći reku kod sela Bioska, preko betonskog mosta, zatim se popeti u gornji Omar pa sići u donji, odakle silazite do omarskih livada... To vam je sveukupno dva-tri kilometra, nema više... Može i autom.    Ovo mesto je malo posećeno, to je jedan tihi raj, idealno je za odmaranje i potpunu relaksaciju!

kampovanje na jezeru

Nažalost, prekomerna gradnja objekata narušila je tišinu omarskih livada, poslednje godine oko jezera niču vikendice, pa tako i na omarskim livadama...

Zaliv Ročnjaci

Ročnjaci su pristupačni od magistralnog puta ka Biosci kroz selo Ročnjak. Ovaj zaliv je šumovit nastanjen divljim pticama, popularno je mesto ribolovaca

Rocnjaci jezera vrutci

Panorama jezera Vrutci

panorama jezera Vrutci

Vrutci Karta - Mapa jezera Vrutci i pristupnih puteva

mapa jezera
 

Kampovanje na jezeru Vrutci

Kako na Vrutke?

1. Naplaćuje li se kampovanje?
2. Koja riba radi?
3. Koja riba se lovi?
4. Koji mamac se upotrebljava?
5. Da li važi dozvola "za celu Srbiju"?
6. Gde su mesta za kupanje?
7. Kakav je put Uzice selo Bioska?
8. Koliko je jezero udaljeno od sela Bioska?
9. Gde postaviti šator?
10. Kako za hranu?

Dosta posetilaca interesuje se za kampovanje i ribolov na Vrutcima. Evo najčešćih pitanja i odgovora.

1. Ne naplaćuje se kampovanje. Birate mesta po volji, na dva-tri mesta su privatne livade(vide se kuće). Sve ostalo oko jezera je slobodno. Čak u špicu sezone, videćete da ima previše slobodnog mesta.
2. 3. Nisam ribolovac, u kontaktu sam sa ribarima. Oni love šarana i klena. Zavisno od mesta gde pecate. Na udicu se kači svašta, čak i grgeč koga svi odbacuju.
4. Mamac. Svaki ribar ima svoju tehniku (i hvali se kako je baš to uspešno). Na udicu stavljaju sve, recimo kukuruz, višnju, pored uobičajenih mamaca. Za šarana bacaju prehranu. Pripreme kukuruzno brašno, sa nečim, i to bacaju u vodu gde pecaju. Da vidite da to radi!!!
5. Da li važi dozvola za celu Srbiju? Ovde gazduje Čačak. Na tabli piše "Čačak - Ribolovno područje Srbija Jugozapad". Ako je dozvola za celu Srbiju, trebalo bi da važi.
6. Gde za kupanje? Na samom početku jezera je takozvano mesto "kod Vrba", tu većina kampuje i kupa se. To je dugi plićak jezera bezbedno za decu i neplivače. Medjutim, dno jezera je muljevito, ilo... neki to ne vole! Kupači traže bolja mesta sa kamenitom ili šljunkovitom obalom. Toga ima, treba produžiti putem prema zalivu Ročnjaci i odabrati mesto.
7. Kakav je put? Uzice selo Bioska je asvaltni put, to je jos uvek magistralni put sa prvenstvom prolaza. Od sela Bioska do jezera je makadamski put.
8. Razdaljina. Od sela Bioska do jezera je 1 kilometar, najviše 1,5 km.
9. Gde postaviti šator? Ovo smo već pomenuli, kad dođete do početka jezera razgledate i nađete slobodno mesto. Od početka jezera uzvodno, nekih 100 do 200 metara je voda za piće - Savina Voda. To je najhladnija voda, prvog kvaliteta, pređete preko reke i napunite balone, to vam je to!
10. Hranu kupujete u selu Bioska 1 km od jezera. Koliko znam, prodavnica je dobro snadbevena.

Kamper ribolovac na jezeru i divlje patke koje se motaju oko ulova.

mesto za kampovanje

Galerija slika - Jezero Vrutci   Klikni uvećaj!

Mesta za kampovanje

mesto za kampovanje mesto za kampovanje riba u jezeru divlje patke

Zaliv Ročnjaci za kupače i plivače, pogled sa kamenite obale

mesto za kupanje

Vrutci 2015 godine - ponovo kao nekad!

Jezero Vrutci je povratilo stari sjaj. 23 jula 2015 nivo vode je dosta visok. Voda čista, manje je kupač i ribara. Dok u celoj Srbiji vlada suša ovde vode u izobilju.

Tu i tamo vide se alge, ima ribe, divlje patke su tu!

divlja patka

Vrutci avgust 2015 godine - kupanje na Vrutcima!

Govori se da voda jezera nije dobra za kupanje zbog algi! Teško je reći o čemu se tu radi. Ima i ovakvih i onakvih komentara, pa i da je u pozadini politika i biznis. U svakom slučaju algi ima, ali nema dovoljno stručnih informacija. Vikendice oko jezera su tu, ribolovci su tu, kupači su takođe na jezeru, ko je se kupao do sada kupa se i dalje. Ako je neko nepoverljiv i sumnjičav, bezbedno mesto za kupanje je Zaliv Ročnjaci - jedno od boljih mesta u celoj Srbiji. Ročnjačko Vrelo - Ročnjačka reka se uliva u jezero i potiskuje jezersku vodu ka brani. Ovde je voda najčistija za kupanje.

Zaliv Ročnjaci

zaliv rocnjaci na vrutcima 2015 god

Vrutci 16 novembar 2015 godine

U kasnu jesen jezero je oplićalo, nivo vode u jezeru je toliko smanjen da se pokazale alge, na nekim mestima voda je crvena od raspadanja algi. Društvo još ne može da se dogovori šta treba uraditi. Za čišćenje jezera trebaju velike pare, a nikome se i ne radi.

alge u jezeru vrutci

Većinom voda je dobra, naročito na ulivu jezera i zalivu Ročnjaci gde dolazeća voda potiskuje vodu jezera ka brani. Voda je čista i prozirna u kasnu jesen novembra 2015. Oko jezera je mir i tišina. Nema vike ribara i muzike. Možda najbolje vreme za boravak na jezeru...

jezero vrutci novembar 2015
Copyright © 2013-2015 www.vizijadanas.com