Vizija Danas

www.vizijadanas.com

Kako preplivati Drinu!

Kad porastem preplivaću Drinu!

Starije generacije koje su odrasle pored Drine kažu da je nekada preplivati Drinu značilo odrastanje zrelost, kao kad napunite 18 godina. Danas to više nije tako, Drina ne služi za dokazivanje, ali još je hrabrost i mali podvig preplivati Drinu naročito na bukovima... Drina je za mnoge još neotkrivena reka , najviše informacija o Drini vezano je za drinsku regatu i ribolov na mladicu, i tako da pravu Drinu nikad ne upoznate. Ovde je jedan koristan, zanimljiv geografski opis toka rede Drine od Perućca do Bačevaca. Ovaj opis reke Drine bi se mogao nazvati "Drina za kupače i plivače"...
 Plaža u Rogačici
Drinski vrtlog reka drina Drinski plaza

Drinske zabave i opreznost!

Preplivati Drinu pri smanjenom vodostaju je jednostavno, dok je Drina plitka, može na mnogim mestima da se pregazi, dodatno da se malo zapliva. Drina koja je narasla od obale do obale, druga je priča. U takvu vodu se uopšte ne ulazi, pojave se vrtlozi gde ih nije bilo, niko se ne kupa i svi to poštuju, o preplivavanju ni pomisliti!!! Ovde su opisana neka interesantna mesta na Drini za kupanje i plivanje pri normalnom vodostaju.Drina od Perucca pa dalje

Nizvodno od Perućca

Preplivati Drinu baš i nije potrebno. Verujem da Drinu najbolje poznaju ribari koji su po ceo dan na Drini i znaju svaki kamen, rodom sam iz drinskog kraja, mogu samo da nabrojim mesta koja poznajem.
Prvo ispod Perućca na bukovima, sa Bosanske strane poznatiji kao "Bukovi na Barakovićima", dobri plivači tu preplivavaju, kažu da se tu najbrže prepliva Drina samo treba zapeti. Nisam probao a ne bih se ni usudio, kad je plitka Drina čak se vide stene u koje udara voda i stvara buk. Uopšte, zašto plivači prelaze Drinu na brzacima i bukovima? Odgovor je logičan, tu je Drina najuža i treba samo nakratko brzo i oštro zaplivati...Na mestima gde je Drina široka ima dugo da se pliva a po sredini matica nosi...
Sledeće poznatije mesto na Drini Lukovo, malo iznad Bajine Bašte...Neki se hvale da su na Lukovu preplivavali Drinu, a tu je reka najšira, bar na tom delu toka, nedovoljno plitka da se pregazi a ima dugo da se pliva. Leti kad nivo vode opadne verovatno može i da se pregazi. Zašto nije preporučljivo pregaziti Drinu? Zbog klizavog kamenja u reci može da se ugane nožni zglob, a ima dugo da se ide, i tako ostaje da je ipak najbolje preplivati Drinu na bukovima.
Drina kod Bujakovica Zatim Bajinobaštanska plaža kod mosta gde vrvi od kupača i tu bi trebalo probati ako baš želite. Sledeće mesto je Ušće uliv Bujakovića rijeke, sa bosanske strane selo Bujakovići. Drinski brzak, omiljeno mesto Bajinobaštana.
Niže niz Drinu je poznato, najpoznatije mesto na Drini bar po imenu, Krivi Vir. Voda duboka a nije tako brza, poznato letovalište i kupalište, omiljeno mesto izletnika za ro#tilje.

Letnja bašta Rogačica

Rogačica

Zatim dolazi favorit Drine, plaža u Rogačici, najposećenija od divljih plaža u Srbiji, sa dve letnje bašte u sezoni puna gostiju. Trešti muzika. Ima i odbojkaško igralište, na dva stuba razvukli mrežu i igraju odbojku.
Beograđani i Valjevci koji se vraćaju sa mora preko Tare svraćaju tu da speru so, a čuli su se i neki strani jezici, nemački i češki...
Uz obalu se svi kupaju, buldožderi koji su vadili kamen napravili su pored obale bazene u vodi i to su sada mesta za kupanje. Na sredinu reke niko ne ide, reka je brza, matica nosi iako izgleda mirna...To je jedna karakteristika reke Drine. Učini vam se da je lako preplivati, ali kad dođete do sredine reke već ste se umorili, pa suprotna obala udaljenija nego ikad...a na sredini reke voda nosi.
Plažu u Rogačici toplo preporučujem, svima. Duga šljunkovita obala sa bazenčićima za kupanje, a imate i letnje bašte da popijete piće u hladovini i razgovarate sa prijateljima. Rogačica je raskrsnica puteva, šta vam treba više..?

Drina kod sela Ovčinja

reka drina
Drina kod Gvozca Drina kod Gvozca Drina kod Gvozca

Gvozdac

Niže od Rogačice ima još zabavnih mesta, naprimer kod Ovčinje i Gvozca. Plaža u Gvozcu je šljunkovita i manje posećena, idealna je za izležavanje i meditiranje. Kad vodostaj naraste i druge plaže postanu nepristupačne, u Gvozcu se još uvek možete izležavati na kamenjaru. Ovo je mesto gde treba preplivati Drinu, gore na slikama vidite plažu (slika 1), samo se otisnete sa kamenjara(slika 2) i doplivate na suprotnu, bosansku obalu(slika 3). Voda nije mnogo brza a nije ni daleko, pa opet uz bosansku obalu voda nosi a vi već hvatate dah...tako je to sa Drinom, uvek vas zavrne. Dole niže, na sredini reke je rečno ostrvo sa barskim pticama, voda je brza i ne treba prelaziti..Nizvodno niz Drinu ima lepih plaža sa tihom vodom ali samo prividno,  i tako sve do Okletca i bukova na Okletcu.

Bukovi na Okletcu

Okletac

Na Okletcu se Drina preplivava isključivo na bukovima iako gore iznad, uz reku može da se pregazi pri niskom vodostaju, međutim reka je široka a ipak brza, kamenje klizavo, ne može da se ide kroz vodu, ne može da se pliva, i tako svi preplivavaju baš na bukovima. Dole niže bukova, Drina široka, voda negde dublja negde plića, brza, mnogo da se pliva.

Na Okletcu uvek ima kupača, i sa srbijanske i sa bosanske obale svi preplivavaju na bukovima, čak i oni koji dođu sa strane, Valjevci na primer (ne znam otkud se toliki Valjevci vrzmaju po Okletcu). Sa bosanske strane su sela Žlijebac, Boljevići, Radijevići... Na drinskoj okuci kod Žljebca može da se prepliva lako, pa opet svi se skupljaju dole niže na brzacima i stenama oko te opasne, zapenušane vode.

 plivaci na Drini

Okletac

Na slici levo vidite bukove na Okletcu. Skoči penzioner iz Čačka u bukove, zama'nu... pljas, pljas, i eto ga na drugoj obali. Čovek ima tu vikendicu, poznaje Drinu kao svoj džep, zna kako između talasa, gde treba da zapne gde da se odmori...
Kad prvi put vidite te bukove izgleda zastrašujuće, kasnije se naviknete i uverićete se da je baš tu najlakše preplivati Drinu !

talasi na Drini

Okletac

Opet Okletac! Na slici levo vidite talase na Okletcu. Spuštati se niz talase na Okletcu je doživljaj. Na ovom delu reke neki bolji plivači nisu se usudili da se spuste niz brzak. Dok su opet neki stariji Valjevci po ceo dan se spuštali, u društvu zajedno sa ženama...

Talasi na Okletcu su jedina zabava u Srbiji


Šta je zabavno na splavu na Dunavu ili šetati po Zlatiboru..?

talasi na drini
zaplavljena plaza drine

S tim što zahteva opreznost! Naročito kada se podigne vodostaj reke i voda zaplavi plaže. Tada voda nosi preko preplavljenih plaža i može biti jako rizično. Mada se neki plivač, veseljak i tada spustio niz Drinu, preko bukova... I to sa pivskom flašom u ruci.
Ima i takvih!

Drina kod sela Žlijebac - plavljenje plaža!

Moguće naglo povećanje vodostaja reke... Zavisi od režima rada Hidroelektrane "Perućac". Voda počinje da nadolazi, vidi se po rečnom kamenju. Za pola sata do sat, voda preplavi plažu!
Plavljenje plaža je više interesantno nego opasno. Voda postepeno zapljuskuje rečno kamenje i svi primete da vodostaj raste. Vidite kupače kako se premeštaju sa plaže prema obali. Na plaži u Rogačici voda vas jednostavno otera na obalu i nastavljate kupanje i dalje na istom mestu. U Gvozcu se samo premeste stvari ako nisu bile na obali, neke plaže ne može preplaviti. Na plaži Okletca brzo preplavi, ako su vam ležaljke, peškiri i ostalo na obali - nema problema. Plažu Okletca preplavi potpuno i nema više kupanja, traži se drugo mesto na okuci uzvodno. U većini slučajeva može da se ostane na preplavljenoj plaži, kupanje se svodi na brčkanje.

drina kod sela zlijebac
plaza drina okletac

Plavljenje plaža - Okletac!

Za pola sata   ... reka može da zaplavi plaže - Plaža kod sela Okletac

Plavljenje plaža - Navika!

Posle dužeg boravka na Drini naviknete se na plavljenje plaža. Kad dolazite na plažu prvo pogledate dokle voda zapljuskuje kamenje. Kad izlazite iz vode ponovo pogledate koliko je vlažno kamenje, i sve tako. To se brzo primeti. Svi tako, i svi su navikli... To je nešto sasvim normalno na Drini!

Drina kod Bačevaca

Nizvodno od Okletca Drina je široka sve do Bačevaca gde ima šljunkovitih plaža i zabavnih mesta. Tu je, kažu, neka Vojka iz Bačevaca vozila čamac, prevozila putnike ne skelom nego čamcem. Čamci i skele više ne voze preko Drine.

Plaža na Bačevcima

Plaža na Bačevcima je verovatno najduža od divljih plaža Drine i Srbije. Šljunkovita plaža Bačevaca sa pogledom na Ljubovijske planine je doživljaj sam za sebe. Drina je ovde usporila tok, ovo je idealno mesto za neplivače. Do pola reke voda je plitka i bezbedna za kupanje, uz bosansku obalu je dubina, i nešto brža.
Od Bačevaca uz Drinu su takozvani Bukovi na Fakovićima.

plaza na drini
brzaci na drini

Bukovi na Fakovićima

Ovi bukovi su pristupačni sa bosanske strane od bosanskog sela Fakovići. Ovo su nekada bili najbolji bukovi na Drini. Čovek iz Bačevaca kaže da je spuštanje niz brzak Fakovića bio jedinstven doživljaj na Drini. Korito reke je imalo levkast oblik a voda tako brza da je to zaista bilo fantazija. Tokom velike Drinske poplave u zimu 2010 reka je pokrenula velike gromade kamenja i razbila taj brzak. Osim toga, Drina je navukla i naplavila korito gomilama kamena pa su Bukovi na Fakovićima izgubili atraktivnost. Uopšte, plavljenje Drine 2010 godine izmenilo je samo korito reke, ne samo ovde... Drina je navukla gomile kamena po koritu reke tako da su mnogi brzaci izgubili svoju snagu.

Brzak Fakovića

Obično drinski bukovi i brzaci su najviše stotinak metara. Samo je brzak Fakovića nekada bio preko pola kilometra. Čovek iz Bačevaca kaže da je ličio na neku vrstu tobogana, voda tako brza da je vukla preko pola kilometra! Nakon te drinske poplave taj brzak je potpuno oslabio.

drina reka
Uzavrela voda Drine

U ovom malom opisu prikazao sam neka interesantna mesta na Drini, naravno da sve nije moglo da stane...Ima zaista predivnih mesta gde je Drina duboka sa krošnjama drveća koje se naginju nad vodu, poznatije kao "Drina zelenika"... Na ovim slikama je samo deo toka Drine do Bačevaca, u stvari, prava Drina je samo od Rogačice do Okletca, sve ostalo je sporedno...Na kraju pozivam vas da dođete, ne propustite letovanje na Drini... dakle vidimo se u restoranu "kod Vukašina"...

talasi na drini  Drina na Okletcu

Gde na Drinu? Deset top! Deset najlepših mesta na Drini

Dakle da vam predložimo šta biste trebali videti na Drini od Perućca do Bačevaca.

Prvo, Bukovi na Barakovićima, bosansko selo Barakovići. Na bosanskoj strani duga kamenita plaža. Najveći bukovi na Drini. Sa srbijanske strane Perućac.
Drugo, Drina "Zelenika", usporen tok reke, velika dubina, kod bosanskog sela Zgunja.
Treće, Lukovo, sa srbijanske strane Bušinsko polje.
Četvrto, Drina kod Bujakovića, kod bosanskog sela Bujakovići.
Peto, Krivi Vir, sa srbijanske strane selo Crvica, isti naziv selo sa bosanske strane Crvica.
Šesto, Drina kod Rogačice, kod srbijanskog sela Rogačica. Ovo je najposećenije mesto na toku reke Drine uopšte. Sa bosanske strane selo Petriča.
Sedmo, Drina kod sela Ovčinja sa brzacima gde se skupljaju ribari. Sa bosanske strane selo Vranjkovina. Šljunkovita plaža na Vranjkovini.
Osmo, Drina kod Gvozca, srbijansko selo Gvozdac, dve šljunkovite plaže sela Gvozdac, rečno ostrvo nastanjeno pticama.
Deveto, Okletac i bukovi na Okletcu. Srbijansko selo Okletac, duga šljunkovita plaža. Sa bosanske strane selo Žlijebac. Najlepše mesto na Drini, od izvora do uliva u Savu !
Deseto, Drina Bačevci, na suprotnoj obali bosansko selo Fakovići. Duga šljunkovita plaža Bačevaca, verovatno najduža na Drini.

Copyright ©2013-2014 www.vizijadanas.com