background

 
Nekretnine Zlatibor
Tara
Zlatibor
Vrutci
Kokin Brod Kontakt
Zlatibor planina i Zlatiborski okrug

Zlatibor je planina užičkog regiona i zapadne Srbije do granice sa Bosnom, deo je takozvanog zlatiborskog okruga. Prema raznim administrativnim i birokratskim podelama pojavljivali su se i nestajali razni okruzi, srezovi, opštine... Tako je bila pa nestala opština Kremna, bio pa nestao Račanski srez (opština Bajina Bašta), zatim nekada nestao pa se ponovo pojavio Zlatiborski Okrug... sve po volji tekućeg birokratskog establišmenta. Sadašnji naziv Zlatiborski okrug sigurno će nestati pred neminovnom regionalizacijom Srbije. Već se odomaćio, u upotrebi je region Zapadna Srbija.

zlatibor na oku

Region Zapadna Srbija - planina Zlatibor

Zlatibor je deo planinskog sistema Starog Vlaha koji se prostire od Priboja i Nove Varoši na jugu do Sokolskih planina Ljubovije i Povlena ka severu. Narod se zvao "starovlašani" na sadašnjem Zlatiboru, od reči Stari Vlah. Na kraju "sokoljani". Sokoljani su od sela Rogačica i Kostojevići ka Ljuboviji, nazvani prema Sokolskim planinama Ljubovije.

Pogled sa Zlatibora ka severu. Sela Branešci i Šljivovica, u pozadini užičke planine, dalje Povlen

ogranci planine zlatibor

Zlatibor planina ni u ranijem periodu nije bila nastanjena. U ranijim vekovima stanovništvo Crne Gore i Hercegovine vremenom se doselilo na Zlatibor. Dolaskom Hercegovaca stvorio se poseban tip Zlatiborca. A nakon drugog svetskog rata i industrijalizacije države, krenula je migracija sa Zlatibora. Zlatiborci su poznati kao vispreni i snalažljivi ljudi. Brzo su se adaptirali na gradski život i preuzeli su važne funkcije u opštinskim centrima. U mnogim užičkim fabrikama zlatiborci su zauzimali važna rukovodeća mesta. Zbog njihove sklonosti da zauzimaju važne funkcije u ustanovama i preduzećima često su bili na udaru packi i kritike. Tako su nastali erski vicevi o Zlatiborcima.

karta zlatibora

Karta - mapa Zlatibora i opštine Čajetina

Razdaljine:
Zlatibor - Beograd 230 km
Zlatibor - Novi Sad 300 km
Zlatibor - Užice 30 km

Vicevi o Zlatiborcima

Prolazio putnik namernik preko Zlatibora , sretne grupu meštana... uljudno ih pozdravi.
- Dobar dan ljudi !
A ovi ga ljutito pogledaju...
- Mi nismo ljudi, mi smo Zlatiborci !

Zlatibor pašnjaci i poljoprivreda

U ranijem periodu ekonomija Zlatibora je bila vezana za poljoprivredu... i jako razvijena. Nakon ekspanzije turizma, poljoprivreda je potisnuta... ali još se drži. Još na zlatiborskim pašnjacima pasu ovce i goveda, a kvalitetni zlatiborski mlečni proizvodi mogu se naći u samoposlugama okolnih gradova. Dole na slici stara vizija Zlatibora... samo zaustavite vozilo, i sa magistralnog puta prošetajte livadama da osetite duh starog Zlatibora.

zlatiborski pasnjaci
Zlatiborski pašnjaci
 ovce na planini zlatibor

Zlatiborski Pašnjaci

zlatiborski pasnjaci

Pejzaži Zlatibora - gajenje stoke

goveda na planini zlatibor
Zlatibor za planinare


Možda je Zlatibor najbolji izbor za rekreativne planinare. Sa visoravni Zlatibora dostupni su najatraktivniji vrhovi planina, Čigota, Tornik i Murtenica koji mogu da se obiđu dužim pešačenjem. Do Tornika potrebno je doći vozilom do Ribnice, odnosno do Vodica ako idete na Murtenicu... ostaviti vozilo i dalje nastaviti peške. Ako ste našli smeštaj na Zlatiboru možete da odete do Čigote. Od centra naselja Zlatibor do Čigote je dva sata pešačenja, i ovo je možda najbolja pešačko-planinarska tura na Zlatiboru.

Pogled na Tornik sa Vodica

planina Tornik na Zlatiboru

Guste borove šume Murtenice

planina Murtenica Zlatibor

Turizam Murtenice - Boškova Voda na putu za Ljubiš

Turistički Zlatibor
naselje zlatibor

Turistički Zlatibor je naselje na magistralnom putu u blizini opštinskih centara Čajetine i Užica. Naselje već broji preko 3.000 stanovnika, i dalje se širi. Ovo je elitni turistički centar, prepun tutista u sezoni. Ovde su najlepši hoteli Srbije, restorani, kafići, zabave... provod. To je Zlatibor - planina kontrasta!

zlatibor konji zabave na zlatiboru